Valikko Sulje

SYDÄMEN TUTKIMUKSET

sataman-sydan-hoitopolku-kuvake

Suoritamme monipuolisia tutkimuksia sydän- ja verisuorisairauksien selvittämiseksi ja hoitamiseksi. Meillä asiantuntijuudesta vastaavat kokeneet kardiologit, sekä osaava diagnostiikan tutkimus- ja hoitohenkilöstö. Kardiologimme pitävät vastaanottoa, jossa pyritään löytämään syitä, suunnittelemaan tarvittavat tutkimukset, sekä laatimaan hoito- ja seurantasuunnitelmat potilaan oireiden ja tarpeiden mukaisesti.

Tarvittaessa meillä suoritetaan sydänsähkökäyrätutkimus (EKG) vastaanottokäynnin yhteydessä, sydämen ultraäänitutkimus, sydämen ja sepelvaltimoiden tietokonetomografiatutkimus sekä sydämen pitkäaikaisrekisteröinti, eli ns. Holter-tutkimus.

Sydänsähkökäyrä

EKG eli sydänfilmi tai sydänsähkökäyrä on tutkimusmenetelmä, joka mittaa sydämen sähköistä toimintaa. Sähkö leviää sydämen sähkönjohtoratoja ja sydänlihasta pitkin, ja johtaa sydämen supistumiseen. Supistumisen jälkeen sydän palautuu lepotilaan. EKG-laitteen tuottama käyrä kuvaa sydämen sähköistä toimintaa ja sen muutoksia. Sydämen sähköisen toiminnan eri vaiheet näkyvät käyrässä niille ominaisina muutoksina.

Lepo-EKG otetaan levossa. Elektrodit kiinnitetään ranteisiin, nilkkoihin ja rintakehälle. Tutkimus kestää noin 5 minuuttia, minkä aikana EKG-laite rekisteröi sydämen sähköimpulssit 12 käyrälle. Erikoislääkärimme tulkitsee EKG:n.

Holter-tutkimus

Holter-tutkimuksella seurataan sydämen toimintaa tyypillisesti n. vuorokauden ajan tai pitempään. Tutkimuksen avulla selvitetään rytmihäiriöitä sekä mm. lääkityksen tehoa. Holter-tutkimuksessa saat laitteen mukaasi kotiin vuorokaudeksi, ja palauttaessasi laitteen, rekisteröinti puretaan ja kardiologimme analysoi sen. Tutkimuksesta saat erillislausunnon.

Holter-tutkimuksessa rintakehälle kiinnitetään seitsemän elektrodia. Elektrodit yhdistyvät ohuilla sähköjohdoilla pieneen tallennuslaitteeseen, joka sijoitetaan vyölle. Holter-tutkimus tehdään kotona normaalissa arkiympäristössä, ja tutkimuksen aikana voi esimerkiksi harrastaa liikuntaa. Rytmihäiriön kiinnisaamiseksi on jopa toivottavaa, että rekisteröinnin aikana ei pidättäydytä mistään normaaliin elämään kuuluvasta toiminnosta. Poikkeuksena saunassa ei saa käydä tutkimuksen aikana, jotta tutkimuslaite ei vahingoitu tai sähköjohdot irtoa. Holter-tutkimus on kivuton.

Oirepäiväkirja on olennainen osa tutkimusta, ja sitä täytetään koko tutkimuksen ajan. Oirepäiväkirjaan merkitään mahdollisten oireiden alkamisajankohta ja oireen kuvaus. Myös ruokailut, nukkumaanmeno- ja heräämisaika, liikunta ja muut aktiviteetit kirjataan ylös. Tutkimuksen jälkeen lääkäri tulkitsee EKG:n, vertaa sitä oirepäiväkirjaan, tekee lausunnon ja raportin, sekä laatii hoitosuosituksen.